Serie preciosidades. “El tiempo es precioso”

Preciosidades

Deze reeks columns behandelt actuele thema´s uit Spanje (en in het bijzonder de Catalaanse Pyreneeën, waar de teksten op gebaseerd zijn) vertrekkende van het anecdotische.

“El tiempo es precioso” is de eerste tekst in reeks en stelt het lokale onderwijsbeleid in vraag. Spanje wordt niet bepaald geroemd om zijn excellente onderwijs, en ik heb als Belgische, vele vraagtekens hieromtrent omdat ik merk dat de effectiviteit van “naar school gaan” vanaf het middelbare onderwijs, pijnlijk laag ligt. “Mi tiempo es precioso” is een uitspraak van een opgroeiende adolescente in La Seu  d’Urgell  die ondanks haar rebelse gedrag au fond verlangt naar stimulansen om te studeren en iets te bereiken in het leven, maar deels door de houding van de school, bot vangt.

El tiempo es precioso

Twee dagen uitsluiting na verwittiging drie. Het is de strafmaat die la niña overkwam, een meisje van bijna zestien, die het te bont maakte op school. La niña heeft een stoute bek, is altijd te laat en spant zich nauwelijks in, t’is al jaren met de hakken over de sloot. t Is ook een crac, vooral in wiskunde en fysica, de toekomst belooft. Eerst de luie en brutale kantjes afvijlen. Door twee vrijdagen thuis te zitten, meent de school. Ma of pa-lief moeten daarvoor verlof nemen, zodat la niña geen twee dagen voor tv zit, non-stop whatsapps stuurt naar haar vriendinnen in de klas, of tot twaalven in haar bed blijft hangen. Aan de uitsluiting is immers niets verbonden; een opstel, een goed werk, een taak… íets wat zou kunnen helpen om dat stoute mondje te snoeren of wat ijverigheid te kweken. Iets wat la niña zou helpen. Want daar gaat het toch om? Ingrijpen in het gedrag, niet in de persoon. Een volkomen onzinvolle ingreep dus, die uitsluiting; twee dagen rust voor de leraars die la niña wellicht niet meer kunnen zien of rieken, en bingo voor het eigen palmares van de rebelse tiener.
Het zou niet misstaan om het mondje van la niña af en toe met zeep te wassen, maar het kind is niet dom of ongevoelig en heeft en veroorzaakt geen grote problemen. In de vakantie verlangt ze zelfs naar school. Want school mag dan verwachtingen koesteren naar haar tienerende etters, het is ook andersom zo. Terwijl de school geen verblijf weet met de irritante en opstandige houding van onze niña, heeft zij op haar beurt vooral het gevoel dat ze haar precieuze tijd aan het verdoen is omdat de school aan haar leergierigheid geen invulling kan geven. Leraars die op de tablet zitten, vakken die niet meer inhouden dan het afspelen van een film – week na week -, oersaaie handboeken, enge visies bij sociale onderwerpen, … en veel straffen die de allemaal de bal missen.
La niña is geen engeltje en school zal wel niet de hel zijn die ze beschrijft. En aan het gevoel dat je niet optimaal kan genieten van je jeugd, kan je ook zelf iets doen. Ledemaat smartphone snoeren, bijvoorbeeld. Dingen dóen in plaats van hele godganse dagen te lummelen. Leren dat je “precious time” twee woorden zijn; eentje die je niet kan veranderen, en het andere dat je zelf betekenis moet geven. Twee dagen thuis zitten is daar geen goede defeniniëring van, alleen maar naar The Gladiator kijken tijdens de les Latijn, evenmin. Spijtig, want “time flies” en daarmee ook de talenten die onze jongeren hard nodig zullen hebben voor later, wanneer de precieuze tijd pas echt karig wordt.
Sarah De Vlam©2016-02-03 La Seu d’Urgell

2 thoughts on “Serie preciosidades. “El tiempo es precioso””

  1. Enhorabuena a la autora del primer texto de la serie” mi tiempo es precisoso”. Es una preciosidad la verdad y un gran placer para leer. ¡Qué lástima sin embargo que no sea en castellano!
    Soy una aficionada incondicional de la lengua de Cervantes.
    Tere por La Charla

  2. Querida Teresa, gracias por tus palabras. Sé que eres una gran amante de la lengua de Cervantes. Pero por motivos de privacidad, en algunos casos es mejor escribir en la lengua materna. Un saludo, Sarah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>