Mientras tanto… een bericht uit de Pyreneeën

Mientras tanto… in twinkeltje

Pere is naar de hemel gegaan en ontsnapte ternauwernood aan de derde wereldoorlog. Ik krapte even aan mijn oor. Dé derde wereldoorlog? Ja, DÉ derde wereldoorlog. Die staat aan de deur vreselijk te duwen en wil graag binnen bij ons. Bij wie misschien? Hier in Europa. Hoeveel oorlogen heeft Pere overleefd? Een stuk of 3. De eerste, de tweede en de burgeroorlog. Allez, de eerste 2 daar deed Spanje toch niet aan mee? Pere was… om het zo te zeggen ne rooie. Ne wat? Van links. Hij heeft in Frankrijk gezeten. In de kampen. Ach zo. Daarna is hij gevlucht. Voor wie? Voor Franco. Franco, is die nie 40 jaar dood? Oei, is dat al zo lang geleden, ´t is gelijk gisteren. Is het niet morgen dat hij stierf? De 20ste. Ik zie hem nog op TV, Carlos Arias Navarro, die was precies aan tsjiepen. Fin, Pere, die vluchtte naar Latijns-Amerika. Ook ne vluchteling, allez. ´t Is hem daar voor de wind gegaan. Hij kwam terug als ne sjieke m’neer, helemaal in ’ t wit met ne schone hoed en een Argentijnse madam. Veel rood was er precies niet meer aan. ‘t Was op zijn minst ne vluchteling die werkte. Ze zouden allemaal moeten werken. Ze zouden ne muur moeten bouwen. Nenita, ge gaat toch niet naar België binnenkort? In februari misschien. Pas maar op in Frankrijk. ´t Is daar den derde wereldoorlog. Pere zou het kunnen weten, hij heeft er 2 en nen burgeroorlog meegemaakt. Hier in La Seu is ´t nog veilig. Hoe oud is diene Pere eigenlijk geworden? Iets van een 98, morgen wordt hij begraven. In de kathedraal. Niet dat hij gelovig was, die rooien geloven nooit in iets, ze peizen dat alles vanzelf komt. Allez, Pere was dan toch veranderd. Om hoe laat? 12u. Met den bisschop. t Zal veel volk zijn. ‘t Is ‘t einde van de beschaving, meiske. Goe dat ik er bijna het loodje bij neerleg. Beschaving? Awel ja, de onze, Europa. Met 3 wereldoorlogen in honderd jaar tijd? ’ t Is proper, een beschaving van mijn voeten. Ik krap nog een keer aan mijn oor. t Is te hopen dat tegen dat den oorlog in La Seu arriveert, er hier een cafeeke zal zijn gelijk in Allò Allò. Dan kunnen we nog eens toasten op die beschaving.
©Sarah De Vlam (19/11/2015)

DSCN5771

Kruidenier in de Pyreneeën. Een rijkdom aan vers fruit en lokale groenten. En een prachtplek voor geroddel,  kleine meningen met grote impact en een luisterend oor. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>