Lezingen Catalonië

DSCN0527

Sedert 2012 kom ik in Vlaanderen met regelmaat lezingen en workshops geven over Catalonië als onafhankelijk gastpreker. In 2017 kwam daar ook de lezing bij over de Spaans schilder Francisco de Goya y Lucientes.

Deze conferencias vonden voornamelijk plaats in Vlaamse CVO´s waar ik voor een publiek bestaande uit cursisten Spaans in het Spaans over Catalonië kwam vertellen.

In maart 2014 gaf ik voor het eerst een lezing op aanvraag van een Spaanstalige cultuurvereniging, vzw CarlosI, waarmee ik de stap zette naar de cultuursector.

Reeds meer dan 1000 Vlamingen verspreid over Gent, Antwerpen, Oudenaarde, Ieper, Kortrijk, Eeklo, De Panne, Oostende, Veurne, Torhout, Wervik, Strombeek, Temse, Destelbergen, Hasselt, Dendermonde, Assenede, Merchtem en Brugge woonden een lezing bij.

Verder op deze pagina vind je dan ook enkele voorbeelden van spontane feedback.

Onderwijscentra of verenigingen die belangstelling voelen voor dit initiatief kunnen kiezen uit 3 lezingen en 1 workshop.

Contact: sarah@lenguaypaisaje.eu

Conocer Cataluña, een breedbeeld

Deze lezing brengt een algemeen beeld over Catalonië in 2 uur tijd. Geografie, geschiedenis, taal, beroemde Catalanen, tradities en feesten en Catalaanse keuken… het komt allemaal aan bod aan de hand van een kleurrijke presentatie die open staat voor interactie vanwege het publiek.

In het Spaans vanaf niveau A2.

In het Nederlands op aanvraag.

Conocer Cataluña

La Cuestión Catalana, de opmars van het Catalaanse nationalisme

Deze lezing  plaats het oprukkende Catalaanse nationalisme in een historische en actuele context in 2uur tijd. De historische gevoeligheden worden in vergelijkend perspectief geplaatst en gekoppeld aan hedendaagse sentimenten. De Catalanen komen aan bod via getuigenissen, waardoor we beter zullen begrijpen wat in Catalonië leeft, en vooral zullen leren dat de drang naar verandering groot is, maar de manier waarop zeer divers.

In het Spaans vanaf niveau B1. Enige basiskennis over de geschiedenis van Spanje aanbevolen.

In het Nederlands op aanvraag.

Cuestión catalana

Workshop Cataluña al Paladar, culinaire tradities  en productenDSCN1766 DSCN1772

Deze interactieve workshop wordt ingeleid door een korte presentatie van 45 minuten over gerechten, eetgewoonten en producten typisch voor Catalonië. Na kennismaking met de culinaire cultuur gaan we zelf aan de slag en maken we esqueixada klaar, een slaatje van ontzoute kabeljauw. Tijdens het klaarmaken en proeven kunnen de deelnemers vriij hun vragen afvuren over Catalonië.

In het Spaans vanaf niveau A2.

In het Nederlands op aanvraag.

Opmerking: de kabeljauw wordt geïmporteerd uit Catalonië. Tijdig reserveren is dus nodig. Groepen van maximaal 50 personen.

Francisco de Goya y Lucientes, de schilder en zijn tijd

Deze lezing  plaatst de uiterst boeiende schilder Goya in een tijd van verlichte geesten, revoluties, oorlogen en grote veranderingen met de Franse Revolutie als scharniermoment. Op die manier leren we begrijpen hoe een spontane vrolijke en ambitieuze jongeman transformeert in een diep kritische persoonlijkheid die terwijl hij het Spaanse hofleven in opdracht portretteert, etsen graveert die de zwakheden, de verleidingen, de misbruiken en de gruwelijke kant van de mensheid aan de kaak stelt. Tegelijkertijd ontdekken we dat Goya een pionier is, zowel kwa thematiek als wat betreft stijl.

Deze interactieve lezing is een kennismaking voor wie Goya nog niet zo goed kent, en een verdieping voor wie hem grondiger wil leren kennen.

Conferencia Goya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>