Catalaans

Waarom Catalaans leren?

Een belangrijke Europese taal

Catalaans wordt door 9,5 miljoen mensen gesproken in 4 verschillende landen; Spanje, Frankrijk, Andorra en Italië. Hoewel Catalaans alleen in Catalonië de voertaal is in het staatsonderwijs, is ze voor miljoenen mensen de moedertaal.

Geen dialect maar een echte taal

Catalaans is geen verbasterd Spaans, zoals men wel eens meent de denken in het buitenland. Ze heeft een eigen grammatica, woordenschat en spelling. Catalaans is even oud als Spaans of Portugees. De eerste documenten in het Catalaans dateren uit de 11e eeuw.

Een taal in beweging

Het Catalaans heeft een bewogen geschiedenis en een lange strijd achter de rug, maar heeft tegenwoordig een co-officieel statuut in Catalonië, waar vrijwel iedereen tweetalig is.

Een economische taal

Hoewel Catalaans nog niet erkend is door de Europese Unie als officiële taal, en de rijkwijdte van de taal vrij beperkt is, merken vele toeristen en bedrijven dat Catalaans terrein wint.  Het zou dus handig zijn een woordje Catalaans te spreken als men vooral in Catalonië reist of hier zaken komt doen.

Catalaans leren

Vanuit België kan dat voorlopig alleen via privé-lessen of online via de website www.parla.cat.

Catalaans met Lengua y Paisaje

1. Catalaans voor anderstalige kinderen

http://www.lenguaypaisaje.info/catalaans-voor-kinderen/

2. Catalaans voor debutanten

Binnenkort online

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>