Las vacaciones son preciosas (Serie Preciosidades)

Las vacaciones son preciosas

Het is vakantie en god zal het geweten hebben. Kinderen, van klein tot einde middelbaar trekken de rem los en hupla, weg met uurroosters, routines en deftig eten. Elke dag een feestje. Ouders doen gewoon mee. Dit is Spanje, waar alles al ten minste 2 uur later gebeurt dan in de rest van Europa, maar in de vakantie verliest men werkelijk álle gevoel van tijdsbesef.

Frivole pubers treden uit hun voegen, als ze in het schooljaar al wakker blijven tot 12 à 1 uur ´s nachts, wordt dit in de vakantie makkelijk 2 à 3 uur. Uitgaan moét gewoon minstens tot de ochtenddauw, wanneer ze met rillend vel onder dons kruipen en zich de volgende dag met veel vertoon en zelfbeklag presenteren voor het middageten. Er is dan maar één arme ik in de wereld overgebleven. Om 8 uur ´s avonds staan ze fris en met nieuwe make-up te glinsteren, klaar voor een nieuwe night of their life.

Kinderen rapen dit patroon gewoon op bij hun ouders, die ook zelf vakanties ervaren als een tijd zonder tijd.  In de zomer is het niet ongewoon dat jonge kinderen tot na middernacht vrolijk maar oververmoeid rondkrossen, roepen en maar snoep en frisdranken blijven toegediend krijgen om ze van de volwassentafel weg te houden. Er is geen duidelijke hiërarchie tussen kind en ouder hier, maar voor de groten is het wel duidelijk dat ook zij een moment of their life aan het beleven zijn, en de kleine pagader maar moet mee draaien met die rollercoaster.

Nu, in de kerstvakantie, is dat niet anders. En met de onrust die al die cadeau´s, familiebijeenkomsten vol suikertantes,  en lange nachten te weeg brengt, beleeft Spanje een klein moment van anarchie, losbolligheid en gulheid.

Voor een courante toerist is het vast een hoogtepunt, alle clichés waarvan men maar kan dromen staan gezwollen: vrolijke en luidruchtige Spanjaarden die vrij met hun kinderen omgaan, gezang in de cafés, in de huizen en op straat,  geen spoor van een eenzaam mens. De kersttijd is druk gezellig.

De ochtend is stil in Spanje wanner het vakantie is.  Men slaapt zijn roes uit, kinderen grijpen naar hun tablet, pubers horen in hun slaap de whatsapps van vrienden die om raad vragen of een selfie hebben gepost, ouders keren zich met een houten kop nog eens grommend om.

Daarna geraakt alles weer in gang. Fris gedoucht, koffie, suiker voor de kinderen, en verse kleren. Het land kan zijn vrolijke eigen ik weer zijn. Nog tot 8 januari. Dan wordt het weer serieus. Met vroeg opstaan, moe op de schoolbanken zitten, hopen dat er op de rekening nog iets overblijft voor de rest van januari en als men dat geluk heeft; gaan werken.

Maar bon, het is vakantie. Dios heeft het gezien, en is de rest even vergeten.

Sarah De Vlam 29/12/2016

 

One thought on “Las vacaciones son preciosas (Serie Preciosidades)”

 1. Querida profe Sarah:
  Que narración tan bonita y auténtica. Me gusta mucho.
  Feliz Año Nuevo a los cuatro.
  Bonitos viajes lingüísticos en España con alumnos agradables.
  Ojalá nos veamos en Bélgica en 2017.
  Teresa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>