Bienvenidos a La Seu d’Urgell

La Seu d’Urgell is een klein Middeleeuws stadje in de Catalaanse Pyreneeën. Het stadje ligt in de Vallei van de Segre  691 m boven de zeespiegel.  Het is met zijn ong. 12.000 inwoners de meest bevolkte gemeente van de Catalaanse Pyreneeën. Op marktdagen trekt het ook veel volk uit de naburige bergdorpen, waardoor het er vaak gezellig druk kan zijn.

Je kan via deze site een geleide wandeling aanvragen in het Nederlands door Sarah De Vlam, een Vlaamse historica die er al 6 jaar woont. Surf verder op deze website naar La Seu d’Urgell bezoeken -> geleide wandeling.

La Seu d'Urgell
La Seu d’Urgell

Over La Seu d’Urgell

Alhoewel vandaag La Seu bezwaarlijk een belangrijke Spaanse stad genoemd  kan worden,  is dit voor de regio de meest nabij gelegen referentie voor heel wat dienstverleningen: een hospitaal,  secundaire scholen, administratieve diensten, een bibliotheek, een sportcomplex, groot- en kleinhandel, enz…  vergeet niet dat zowel Lleida als Barcelona op aardige reis-afstand liggen. Het stadje ademt dus een erg lokale sfeer uit, maar dat maakt het ook charmant en zeker authentiek. Want ook al deden de “moderne tijden” zeker hun intrede in dit tot 1900 volledig afgezonderde gebied, in La Seu vind je nog talrijke kleinhandels  van de oude stempel: kruideniers, slagers, schoenmakers, bakkers, viswinkels, kappers, kleine electrowinkels, fruit-en groentenhandelaren…

Mercado de la Seu. Venta de aceitunas

La Seu is ook nog steeds een belangrijke religieuze stad. Hier huist de bisschop, die ook co-staatshoofd is van het naburige Andorra. De magnifieke laat-Romaanse kathedraal getuigt van een tijd dat La Seu een zeer voorname Middeleeuwse stad moet geweest zijn, een positie die ze vooral dankt aan haar strategische ligging en aan de Segre, de rivier die de stad flankeert.

Catedral de La Seu

Het historisch centrum van La Seu bestaat uit 2 grotere straten  die parallel  liggen en met elkaar verbonden zijn door talloze kleine en smalle steegjes die alleen voor voetgangers toegankelijk zijn.  Hoewel sommige van deze steegjes een opfrisbeurt zouden mogen krijgen – in toeristisch opzicht – , vertelt hun vervallen uitzicht wellicht meer over hoe het leven er altijd is geweest. Calle Canonges is de oudste straat van de stad, je vindt er bouwkundige elementen die weer en wind al meer dan 1000 jaar trotseerden.

DSCN5075

De Passeig,  zoals de inwoners van La Seu de korte maar mooie boulevard noemen, is het sociale knooppunt van de stad. Oudjes verzamelen er zich rond een fontein die de bijnaam “kwaaltjesfontein” kreeg.  De platanen zijn zo gesnoeid dat er een parasol-effect ontstaat in de zomer, waardoor het op hete dagen één van de meest aangename plaatsen is om te vertoeven. Het café met terras en de kiosk maken het plaatje compleet.

DSCN5064

La Seu d’Urgell kende in de jaren 50 en 60 een grote bevolkingstoename en dat is zichtbaar in wat je het ” nieuwe stadsgedeelte” kan noemen. Het dambord-stratenplan en de typsiche architectuur voor die tijd ( vooral gericht op het praktische en veel minder op het esthetische ) sluiten visueel perfect aan bij andere Spaanse steden; naast een waardevol historisch centrum vind je ook een weinig aantrekkelijk en onpersoonlijk stadsgedeelte dat vooral gericht is op huisvesting.

Maar integenstelling tot grotere steden biedt La Seu wel direct toegang tot het landelijke, en na hooguit 10 minuten rijden, tot de echte natuur. En natuurlijk zijn de bergen die de stad omringen, altijd zichtbaar. Het is die symbiose die La Seu een aantrekkelijke woonplaats maakt en een aangename vakantiebestemming.

De grootste trots en troef van de stad is, na de Kathedraal, dan ook de Cadí, de steile bergwand die je ziet in het zuidoosten. Deze enorme berg, die zich uitstrekt tot in Cerdanya, dwingt respect af.  De Arabieren, hoe kort ze hier ook zijn geweest tijdens hun veroveringen in Spanje, gaven haar dan ook de naam “Rechter.

DSCN5051

Geschiedenis

Volgens de legende is La Seu opgericht in 1652 vC door Hercules, maar er is geen enkele historische bron die verklaart hoe de stad werkelijk ontstaan is. Men veronderstelt dat er in de Laat-Romeinse periode sprake was van een Romeinse vestiging Orgia, en vlakbij – in het huidige dorp Castellciutat – van Orgelia, een militair kamp.  In teksten die dateren van eind 8ste eeuw is er sprake van een civitas Urgelli.

De naam van de stad betekent: vestiging aan de oevers van de rivier. La Seu refereert aan de zetel van de bisschop en stamt uit het latijn. Urgell  heeft een Iberobaskische etymologie en betekent water ( Ur ). 

We kunnen aannemen dat de eerste kathedraal werd gebouwd in de 5e  eeuw door de Visigoten, en dat de stad én de kathedraal eind 8ste eeuw werden verwoest door de Arabieren.  Begin 9e eeuw zou Karel de Grote de opdracht gegeven hebben de stad opnieuw op te bouwen. La Seu behoorde tot de Marca Hispánica, een bufferzone die het Karolingische Rijk in de Pyreneeën beschermde tegen invallen uit het zuiden. Later ontvoogde het gebied zich en werden het onafhankelijke graafschappen.

We zijn veel beter geïnformeerd over de geschiedenis van La Seu vanaf de 10e eeuw. De belangrijkste lokale historische figuur stamt uit die tijd: Sant Ermengol. Hij was Bisschop van La Seu tussen 1010 en 1035 en gaf de opdracht tot belangrijke infrastructurele werken die de stad bereikbaarder maakte en ook prestige schonk.  Er werd een nieuwe kathedraal gebouwd, het stadscentrum kreeg vorm en hij liet verschillende bruggen bouwen over de rivier Segre, ongetwijfeld zijn grootste verwezenlijking. In augustus wordt jaarlijks het levensverhaal van Sant Ermengol uitgebeeld in de mooie patio van de Kathedraal.

De Laat-Middeleeuwse stad had de vorm van een driehoek, was omwald en had 4 toegangspoorten. De omgeving van de Kathedraal, de Carrer Canonges en de Carrer Major, stammen uit die periode, en vormen ook vandaag nog het hart van de stad. In deze straten en de steegjes die hen verbinden vind je architectonische elementen uit de Romaanse en Gotische Periode, maar ook uit de Renaissance en de Barok. Het is een mengelmoes van eeuwenoude balkons, uit hout of smeedwerk vervaardigd, balken die de huizen al honderden jaren stutten, sculptuurelementen, stenen pilaren, etc…

In 1359 geeft Pedro de Ceremonieuze de toestemming aan de Bisschop van Urgell om 10 Joodse families te huisvesten in wat vandaag nog steeds de Jodenstraat heet. De Sinagoge die men toen bouwde bestaat echter niet meer.

Rond het jaar 1450 woonden in La Seu een 1000-tal mensen in een 300-tal woningen.  Dat is voor die tijd, en voor een locatie als La Seu, niet min! 400 jaar later telde de stad nog steeds slechts rond de 1600 inwoners, wat betekent dat na de Middeleeuwen de stad sterk aan belang inboette. Het werd wachten tot de 19e eeuw voor er opnieuw sprake was van een betekenisvolle groei. Pas toen werden ook woningen gebouwd buiten de stadsmuren. De straten van dit 19e eeuwse gedeelte zijn veel breder en vangen meer licht. De huizen en publieke gebouwen uit die tijd typeren zich door de grote ramen en neoclassistische decorelementen.

La Seu is gedurende heel haar geschiedenis een agrarische stad geweest, en ook nu nog  is de belangrijkste industriële bedrijvigheid van agrarische oorsprong; namelijk melk, boter en kaas. Toch is het aanzicht van de omgeving van de stad en de vorm van inkomsten wel degelijk veranderd door de eeuwen heen. Zo maakte de druivenziekte filoxera in 1891 een eind aan de wijnproductie, tot dan dominant. Daarna bestond de landbouw voornamelijk uit veeteelt en groetengewassen. In de naburige bossen zijn nog veel sporen te vinden van terrassen, wat er op wijst dat de landbouwactiviteit er nauwelijks 50 jaar geleden veel uitgebreider was dan nu. Zonder het melkbedrijf CADÍ, die zijn melk haalt bij de veeboeren uit de omgeving,  zou de landbouw in La Seu ten dode opgeschreven zijn.

Catedral de Santa María, de parel van La Seu

De Kathedraal van La Seu, gebouwd in de 12e eeuw,  is de enige Romaanse katedraal van Catalonië en zeker een bezoek waard. Het is een sober granieten bouwwerk met Italiaanse invloeden dat bestaat uit drie beuken, een langwerpige kruising, 5 apsissen en een koepel.

De buitenmuren zijn zo dik, dat men vermoedt dat behalve haar religieuze functie, de Kathedraal ook onderdak verleende in geval van een aanval van buitenaf.

Hoewel het gebouw in zijn geheel een serene soberte uitstraalt, zowel aan de binnen- als buitenzijde, bevat het veel subtiele decoratieve elementen die veel vertellen over de communicatie met de gelovigen in een tijd dat bijna niemand kon lezen of schrijven.

Van de muurschilderingen uit verschillende kunstperiodes zijn nog enkele overblijfselen te bewonderen.  Ze getuigen van veel artistieke rijkdom, waaronder ook het geschilderde verhaal van Sant Ermengol.

De accoustiek is van een wonderlijke kwaliteit.

Meer info vind je – in het Spaans – op wikipedia.

Logeren in La Seu

Het stadje biedt een aardig aanbod aan logementopties, gericht naar elk budget.

Hotels

Hotel Andría *** is de meest charmante plek om te verblijven. De kamers zijn niet overdreven luxueus, maar hebben karakter, en zijn allemaal anders bemeubeld. De mooie inkom nodigt uit, en je kan er buiten zitten. Het hotel beschikt over een restaurant.

Hotel Nice ** is een degelijk standaard familiehotel met een klassieke service. Goedkoper dan Hotel Andría, maar zonder patio. Het hotel beschikt over verschillende kamers voor 4  (met een aparte slaapruimte voor 2). Het hotel beschikt over een café met terras en een restaurant.

El Castell****  is een luxehotel dat even buiten La Seu ligt (Castellciutat). Het biedt een prachtig zicht op de stad en de omliggende natuur.

El Parador**** behoort tot de Spaanse staatshotelketen “los paradores.” Deze hotels zijn overal in Spanje gevestigd op plekken met een bijzondere historische waarde. Goede kwaliteit voor een iets dikkere portemonnee.

 

Apartement voor 2 personen in de oudste en autovrije straat van La Seu.  Beschikbaar in de weekends van donderdagavond tot maandagmorgen en in de hele maand augustus. Langere periodes bespreekbaar.  Mooie ligging, heerlijk koel in de zomermaanden, sober maar degelijk. Goede prijs/kwaliteit verhouding.

Download hier de folder

Vakantieappartement La Seu d’Urgell

Camping Gran Sol ligt op een kleine 3 km van de stad en beschikt over tentplaatsen, bungalows en standplaatsen voor caravans. Het heeft ook een openlucht zwembad. Er is een supermarkt op wandelafstand. Pluspunt is de bereikbaarheid en goede communicatie. Nadeel is dat het op de N260 ligt.  Er is een café en restaurant.  Gezinsvriendelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>