Castellers

Catalaanse Festiviteiten

Spanje,  een feestland. Dat is de idee die in het buítenland leeft, en de Spanjaarden zijn daar voor een stuk zelf verantwoordelijk voor, en soms zelfs trots op.  Ook de Catalanen weten dat woorden als playa, sol, siesta en fiesta zoet in de oren klinken bij de Europese buren. Hoe succesvol  4 woorden kunnen zijn, zie je in het massatoerisme aan de Catalaanse kust.  De echte dorpstradities ter zijde gelaten, is feesten er niet meer dan een kwaliteitsloos – maar uiteraard soms plezierig – bezoek aan een megadiscotheek aan de playa of het afschuimen van nightlife terrasjes. Kortom, dit soort feesten zijn gewoon een kopie van wat men gewoon thuis kan doen, met dat verschil dat je de Mediterranee aan je voeten hebt.   Daar gaan we het niet over hebben.

Spanje, Catalonië niet uitgezonderd, heeft inderdaad vrij veel feesten en feestdagen. In de jaren tachtig besloot men in Catalonië om de Festes Majores, de traditionele dorpsfeesten ( en in de steden wijk- of stadsfeesten ) naar de zomer te verplaatsen omdat de link met het landbouwseizoen dermate vervaagd was en de zomer meer uitnodigde tot feesten wegens warmer.  In La Seu d’Urgell viert men daarom 2 maal de lokale feestdag, in de winter en in de zomer. Op die dagen krijgt de werkende bevolking ook telkens vrij.

Een ander mooi voorbeeld van de feestelijke gulzigheid is de dag na Reyes, op 7 januari. Omdat de kinderen op 6 januari ( feestdag in heel Spanje )  bezoek krijgen van de Drie Koningen, krijgen ze een extra dag vakantie om met het nieuwe speelgoed te spelen.

Gelukkig zijn aan vele van die feestdagen, telkens weer gewijd aan een andere heilige, ook festiviteiten en tradities verbonden. En daarin blinken de Catalanen zeker uit. Men is er met succes in geslaagd om oude tradities, verboden door het regime van Dictator Franco, uit de kast te halen, terug in te kleden en populair te maken in heel de regio.

Een mooi voorbeeld zijn de Castellers, de humane torenbouwers. Deze constructies zijn afkomstig uit Tarragona en dateren uit de 18e.  Tot de jaren ’80 was de traditie beperkt tot die provincie, meer nog, tot enkele dorpen ( vooral Vilafranca del Penedés ).  Maar inmiddels hebben de meeste Catalaanse steden of dorpen een eigen colla ( vereniging voor Castellers ) en kan je het schouwspel overal in Catalonië bewonderen.

Castellers La Seu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>