Artikel 155 van de Spaanse Grondwet dreigt de lokale autonomie terug te schroeven

Gerommel in de bovenkamers

In Barcelona gaf het vers verkozen autonome Parlement van Catalonië voor de eerste maal het woord aan haar nieuwe voorzitster Carme Forcadell. Ze liet er geen gras over groeien en beëindigde haar welkomsdiscours met de woorden “ Leve de Catalaanse Republiek”.

Ongeveer terzelfdertijd te Madrid, in aanloop van de komende verkiezingen, ontbond Mariano Rajoy het Spaanse Parlement. Ook zijn discours, in dit geval eerder een afscheid, was zo klaar als pompwater: “ Als de Catalanen de Spaanse Grondwet schenden, dan volgen er noodzakelijke maatregelen.”

Forcadell werd met de steun van de nationalistische Catalaanse partijen op haar voorzittersstoel geplaatst en belichaamt het overwicht van de separatisten in het Parlement. Bepaald neutraal was haar redevoering alvast niet, en dat hebben de Spaansgezinde partijen, ook vertegenwoordigd in het Parlement – hetzij met een minderheid – haar dan ook meteen kwalijk genomen. Maar voor de presidente, die beweert álle Catalanen te vertegenwoordigen en ze allemaal een stem te geven, is de enige denkbare toekomst voor de regio die van een procés constituent, het vorm geven aan een Catalaanse Grondwet als basis voor een nieuwe natie. In een interview met La Vanguardia merkt ze wel op dat dit voorlopig binnen de hoedanigheid van Autonome Gemeenschap plaats zal vinden.

En dat is nu net waar Mariano Rajoy mee staat te wapperen als hij het over een interventie heeft, het statuut van Catalonië. Het beestje heeft zelfs een naam: artikel 155 van de Spaanse grondwet. Volgens dit artikel zou de Spaanse Overheid, mits de toestemming van de Senaat, gedurende een bepaalde periode de bevoegdheden van een Autonome Gemeenschap terug naar zich toe kunnen trekken. Tot de orde is wedergekeerd.

Artikel 155 werd nog nooit toegepast en is voor interpretatie vatbaar. Maar de onafhankelijkheid van een ongehoorzame deelstaat ontnemen, ook al is het maar tijdelijk, is een zwaar dreigement. Felipe González dreigde er ooit mee in de Canarische Eilanden, mét effect.

Stof opwaaien doet het zeker. Sommigen zien in artikel 155 de mogelijkheid tot een interventie van het Spaanse leger, als dat nodig zou zijn. Het zit allemaal vervat in de ware betekenis van de vage woorden van Mariano Rajoy; las medidas necesarias ( de noodzakelijke maatregelen ), en wat zijn partij bereid zou zijn te ondernemen om de eenheid van Spanje te vrijwaren.

Terwijl Forcadell in Barcelona haar vlag hees en de Spanjaarden shockeerde met haar kreet Visca la República Catalana, liet Rajoy vanuit Madrid de Spaanse wind nog eens goed waaien in alle uithoeken van het land. Ambiance gegarandeerd in beide bovenkamers.

©Sarah De Vlam 27 oktober 2015

Over Artikel 155 van de Spaanse Grondwet ( Persartikel )

http://politica.elpais.com/politica/2015/10/17/actualidad/1445104060_683953.html

Interview La Vanguardia met Carme Forcadell ( Video )

http://www.lavanguardia.com/politica/20151027/54438402545/carme-forcadell-sobre-mas-nadie-imprescindible.html

2 thoughts on “Artikel 155 van de Spaanse Grondwet dreigt de lokale autonomie terug te schroeven”

 1. Beste Sara,
  Is er geen tegenspraak? Artikel 155 nog nooit toegepast / Felipe Gonzales deed het ooit.
  Ojo / de vlag hijsen / ovt is hees.
  Ik blijf je interessante commentaren volgen.
  Jean

 2. Beste Jean,
  dank voor je opmerking en correctie. Ja, mijn Nederlands is niet meer perfect… .
  Felipe González dreigde ooit met de toepassing van artikel 155. Kwam er uiteindelijk niet van. Er werd onderhandeld met de Canarische Eilanden over fiscaliteit en men kwam tot een oplossing. Zal dit verduidelijken in de tekst.
  Dank voor je interesse,
  Sarah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>